Larissa in China
  • Larissa in China
  • Larissa's reisverslagen
  • #the外国人
  • Larissa in China
  • Larissa's reisverslagen
  • #the外国人
Search by typing & pressing enter

YOUR CART

3/30/2018 0 Comments

Vrije dagen in China en Taiwan

Wat zijn vrije dagen? Wanneer is en wanneer voelt iets als een vrije dag?

Picture
Al klinkt het heel logisch wat de antwoorden op deze vragen zijn, blijt uit mijn ervaring toch dat hier een groot verschil licht tussen in dit geval 'mijn ideeen over een vrije dag' en de 'ideeen van Chinezen of Taiwanezen over een vrije dag'.

Werk is belangrijk. 
Dat vindt iedereen en dit kan vanuit verschillende perspectieven dan ook als 'belangrijk' gezien worden.
  • ontwikkeling op verschillende vlakken
  • Het vergroten van je kringen (connecties)
  • Geld verdienen

Maar hoe ver ga je voor je werk?
Nu ga ik zelf best ver. Als mijn werkgever mij 'last-minute' belt voor een opdracht en ik heb tijd, dan ben ik gelijk aanwezig. Ik spendeer veel 'vrije tijd' aan werk gerelateerde onderwerpen en informatie. Ik bereid workshops en lessen voor en regel veel voordat ik uberhaupt 'op mijn werk' ben. 

In China en Taiwan gaat iedereen wel heel ver voor zijn of haar baan. 
Het is een strijd.


Stel je hebt al twee jaar een baan. Opeens moet volgens de overheid een nieuw examen gehaald worden. Helaas, behaal jij het examen net niet, maar is er een ander persoon met meer diploma's(komt misschien zelfs uit een andere branche) die hem wel haalt. Dan wordt er vaak vanuit hogere instanties alleen jouw naam uitgefilterd en is het...
Doei jij! Hallo nieuwe werknemer!

Een normale werkweek
In Nederland is de doorsnee baan als werknemer van negen tot vijf en dat vijf van de zeven dagen per week.
In China en Taiwan van half acht tot vijf uur maar ben je vaak zes in plaats van vijf dagen aan het werk als werknemer en zelfs de zevende dag zal je nog wat dingen voorje werk moeten regelen. 

De baas verwacht veel van je, natuurlijk. Maar hiervoor zal je ook vaak je vrije momentjes even moeten laten varen.

Benaming van vrije dagen
De invulling van vrije dagen is voor iedereen anders, natuurlijk. Uit mijn ervaringisalleen wel gebleken dat wij 'twee dagen elkaar vrij zijn' echt als een weekend zien. Drie dagen misschien als een lang weekend. Maar pas vanaf een dag of 6/7 zullen de Nederlanders het vakantie noemen.
Maar voor Chinezen en Taiwanezen is het al snel 'vakantie'. Helemaal wanneer het drie dagen zijn dat je even uit de sleur van het dagelijks leven mag zijn, wat voor hen niet vaak zal voorkomen.

In Nederland zal je zien dat deze vrije dagen vaak anders worden ingevuld dan hier in China en Taiwan. 
Zo zijn we in Nederland gek op pyjama dagen en een uitje op zijn tijd is ook leuk. Eensuit eten gaan bijvoorbeeld of afspreken met kennissen en vrienden. maar vaak zit er geen bepaald doel in en zijn de afspraken op ieder moment van de dag te maken.
Nederlanders hoeven in dat opzicht niet om exact 12:00 uitgebreid te lunchen, dan wel te schuilen voorde zon of op tijd aan het avond eten te zitten.

In China en Taiwan blijk je het optimale uit de dag te halen. Vaak is iedereen op dezelfde festival dagen vrij en maken ze allemaal dezelfde uitstapjes. Een 'vakantie'dag heeft voor iedereen een zelfde schema:
  • ontbijt
  • ochtend activiteit
  • lunch
  • middagactiviteit
  • avond eten
  • (avondactiviteit)

Vanuit beide opzichten kan ik helemaal begrijpen waarvoorze voor die invulling gaan. Misschien hebben Nederlanders wel een minder regelmatig leven op vrije dagen ten opzichte van de Chinezen en Taiwanezen.
 
Nu zal je als je kinderen hebt als Nederlanderwel zorgen dat zij een broodje krijgen voordat ze vervelenden hongerig worden, haha. De restaurants zijn vaak wel de hele dag geopend en zelf kan je het vaak nog wel lang uithouden.
In China en Taiwan gaan veel restaurants alleen rond bepaalde tijden open en dus zal je daaromheen moeten plannen wat je gaat doen op je vrije dag. Dat allemaal om op tijd om de ronde tafel te zitten...

Het belangrijkste van alles. Waar alles letterlijk om draait.


Feestdagen in China
Picture
Feestdagen in Nederland
Picture
0 Comments



Leave a Reply.

    Larissa Loman

    Een Amsterdams meisje met een grote liefde voor de Chinese taal en een gigantische interesse in de Chinese cultuur.

    Na mijn kinderdroomreis naar China in 2012 besloot ik in 2016 in Beijing Chinees te gaan studeren.
    Hierop volgden een hele hoop China-avonturen: In najaar 2016 besloot ik in Beijing te gaan werken als activiteitenbegeleider en in 2017 maakte ik een reis door Azië om de invloeden van de Chinese cultuur te spotten.
    Midden 2017 woonde ik in Hangzhou, China en werkte ik hier als privé Engels docent. In mijn vrije uren probeerde ik zoveel mogelijk vast te leggen en herinneringen te maken om met jullie te delen.
    In 2018 ging ik voor nog meer China-ervaringen en taalkennis. Ik reisde af naar Taiwan waar ik  als Engels docent op een rurale basisschool  ben gaan werken en mijn avonturen daar kan je lezen via de blog. 
    Eind 2018 maakte ik opnieuw een reis naar China en studeerde ik een aantal weken in Shanghai om mijn taal op pijl te houden.
    Nu het 2019 is ben ik mij al helemaal klaar aan het maken voor mijn reis in maart. Gaat geweldig worden!

    Ideeen of wil je ergens iets echt over weten? Vertel het in de mail!


    Onder het kopje 'Larissa in China' zal ik verhalen delen over wat China zo boeiend maakt voor mij en hopelijk ook voor jullie!
    Onder het kopje 'reisverslagen' kun je verhalen vinden over mijn dagelijks leven en mijn reizen in Europa, Amerika, Azië en China.

    Archives

    February 2019
    December 2018
    November 2018
    April 2018
    March 2018
    January 2018
    November 2017
    July 2017
    June 2017
    May 2017

    Categories

    All Cultuur Educatie Eten Taal

    RSS Feed

© COPYRIGHT 2018. ALL RIGHTS RESERVED.